Blog    &    Bouwnieuws


RECORDAANTAL FAILLISSEMENTEN IN 2024 

 

In januari en februari hebben meer dan 440 bouwfirma's de deuren moeten sluiten! De Bouwunie is bezorgd dat duizenden banen verloren zullen gaan.

De stijgende hypothecaire rente, de bouwmateriaalprijzen en de loonindexatie worden gezien als de belangrijkste factoren achter het hoge aantal faillissementen. Het aantal ontslagen in de bouwsector is zorgwekkend. Ruim 20% van de bouwbedrijven heeft vorig jaar personeel ontslagen. Vooral voor de nieuwbouw ziet het er niet goed uit. Het aantal nieuwe vergunningsaanvragen ligt meer dan 10 procent lager dan in de eerste elf maanden van vorig jaar. Het aantal aangevraagde vergunningen is een graadmeter voor de bouwactiviteit in de nabije toekomst. De orderboekjes geraken moeilijk gevuld. Maar liefst de helft van de bedrijven heeft voor minder dan drie maanden werk. De Bouwunie dringt aan op blijvende steunmaatregelen van de overheid.

 

Wat kunt u als bouwheer doen? Kiezen voor een Architect-Mandataris die alles voor u regelt.

Bij Architectuurbureau Didier De Reymaeker kunt u het afgesproken budget en termijn laten verzekeren. Dan weet u dat het bouwtraject ononderbroken moet verlopen. Als mandaat-architect zullen we uw project volledig opvolgen en coördineren. We verlossen u van administratieve beslommeringen en moeilijke technische beslissingen. Hiervoor werken we samen met een verzekeringsmaatschappij die u vergoedt van zodra de limieten betreffende prijs en timing worden overschreden. U komt nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Wenst u meer informatie? Stel hier uw vraag . 

 


 

VERLAAGDE BTW VOOR SLOOP- EN HEROPBOUW PERMANENT IN HEEL HET LAND 

 

Vanaf 1 januari 2024 geldt in heel het land een permanent verlaagd btw-tarief van 6 procent bij de sloop en heropbouw van een woning. Voor zo'n aankoop via bouwpromotoren is er een overgangsregeling in 2024, maar nadien geldt hier het normale tarief van 21 procent.

Er geldt geen specifieke maatregel meer voor de 32 centrumsteden. De algemene regel is dat het verlaagd btw-tarief voor de afbraak van een gebouw en heropbouw van woningen vanaf 1 januari 2024 overal in ons land op dezelfde manier zal gelden voor particulieren en rechtspersonen".

 

Daarbij zijn wel sociale voorwaarden: In aanmerking komen particulieren die zelf hun enige en eigen woning laten bouwen, met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter. Ook komen particulieren en rechtspersonen in aanmerking die woningen laten bouwen om daarna langdurig te verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid.

Tot en met 31 december 2024 zijn er dus overgangsmaatregelen. In heel het land kan iedereen die een heropgebouwde woning koopt of nog aankoopt bij een bouwpromotor, met dezelfde sociale voorwaarden, nog 6 procent btw genieten. Daarbij geldt een voorwaarde: de omgevingsvergunning voor de heropbouw is ingediend vóór 1 juli 2023 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024. Na 2024 is er tot onvrede van de sector geen 6 procent btw meer bij de bouwpromotor.

Voorts is er nog een overgangsmaatregel in de 32 centrumsteden voor particulieren en rechtspersonen die niet voldoen aan de sociale voorwaarden, maar op basis van de regeling in de 32 centrumsteden wel konden genieten van het verlaagde btw-tarief.  Hier geldt de voorwaarde dat de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning is ingediend vóór 1 januari 2024 en dit voor alle werkzaamheden gefactureerd of betaald tot eind 2024. De maatregel heeft betrekking op tweede verblijven of op projecten van ontwikkelaars en investeerders die panden aankochten om ze nadien te verhuren op de reguliere huurmarkt.

 

(bronvermelding: gepubliceerd op 03/01/2024 door de Orde van Architecten - architect.be/nieuws/nieuw-op-1-januari-2024)

 


 

VANAF  11 MAART VERPLICHT LAADPALEN AAN NIEUWE GEBOUWEN IN VLAANDEREN

Wie na 11 maart nog een bouwaanvraag indient voor een nieuwbouw of ingrijpende renovatie zal daar op zijn minst voorbereidingen moeten treffen voor de installatie van laadpunten voor geëlektrificeerde voertuigen. En in 2025 breidt de verplichting uit naar bestaande gebouwen.

Niet-residentieel

Nieuw op te richten of ingrijpend te renoveren gebouwen zonder woonfunctie met meer dan 10 parkeerplaatsen (in of rond het gebouw) moeten binnenkort worden uitgerust met minstens 2 laadpunten. Daarnaast moet de nodige infrastructuur (wachtbuizen of kabelgoten) worden voorzien om minstens 25 procent van de parkeerplaatsen met een laadpunt uit te kunnen rusten.

Gebouwen met woonfunctie

Nieuwe residentiële gebouwen met twee of meer parkeerplaatsen waarvoor vanaf 11 maart 2021 een bouwvergunning wordt aangevraagd, moeten op elke parkeerplaats de nodige wachtbuizen of kabelgoten hebben voor een oplaadpunt. Dezelfde verplichting geldt bij oudere gebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen die een zodanig ingrijpende renovatie ondergaan dat een omgevingsvergunning vereist is.

2025

Vanaf 1 januari 2025 moet elk niet-residentieel gebouw met meer dan twintig parkeerplaatsen minstens twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen hebben. De nieuwe verplichtingen moeten ertoe leiden dat de toenemende elektrificatie van het Vlaamse wagenpark niet botst op een infrastructuurprobleem.


 

 CIRCULAIRE AANPAK

Een 100% circulaire economie, waarbij afval telkens hergebruikt kan worden: in veel sectoren zien we vandaag initiatieven in die richting opduiken. Vaak wordt circulair gereduceerd tot recyclage, maar dat is niet helemaal correct. Om de cirkel te sluiten moet er ook een markt zijn voor de gerecycleerde materialen, anders wordt het probleem gewoon doorgeschoven. Maar hoe voorkom je nu dat een consumptie-artikel gewoon gedumpt wordt na zijn levensduur? Simpel: verhoog de controles op het dumpen, zorg voor een zwaardere bestraffing voor sluikstorten en installeer tegelijkertijd een makkelijk inzamelsysteem. Een bekend voorbeeld van die laatste pijler is de Recupelbijdrage, waarbij voor elke aankoop van elektrische toestellen een kleine som aangerekend wordt. Met die som wordt dan een complete ophaal- en verwerkingsorganisatie op poten gezet. Een minder bekend voorbeeld is Recytyre, een vergelijkbaar systeem maar dan voor de inzameling en recyclage van rubberbanden. Ook de zonnepanelenbranche heeft een vergelijkbare organisatie onder de noemer PV Cycle.


Asbestinventaris verplicht voor particulieren bij verkoop

Alle gebouwen die voor 2001 gebouwd werden (risicobouwjaar) moeten vanaf 2021 verplicht een asbestinventaris bezitten bij verkoop. Bovendien moeten alle gebouwen met een risicobouwjaar een asbestinventaris bezitten tegen 2032. De bedoeling is om deze dan ook op te nemen in de woningpas.


Nieuwe release woningpas:

In de loop van 2021 zullen bouwheren zelf documenten kunnen opladen, bijvoorbeeld een ingescande versie van een papieren attest. Bouwheren kunnen ook anderen toestemming geven om documenten aan de woningpas toe te voegen. Sinds 16 december 2020 kan de bouwheer via ‘uw energetische renovatiewerken’ wel al renovatiewerken toevoegen die na de opmaak van het energieprestatiecertificaat (EPC) zijn uitgevoerd . Die werken komen dan op een tijdslijn in de woningpas te staan. Voor elk uitgevoerd (energetisch) renovatiewerk kan men een aantal gegevens invoeren en eventueel bewijsstukken, zoals relevante foto’s, een offerte, een factuur, …


De woningpas: het digitaal paspoort van je huis.

Dankzij een samenwerking van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het Departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) kunnen we alle relevante informatie over uw woning op een centraal punt samenbrengen. Alle Vlaamse woningen zo een gratis digitaal paspoort. U kunt het paspoort van uw woning bekijken op woningpas.vlaanderen.be na het inloggen met een e-id of token.

 

 

PROJECTEN IN UITVOERING

 

 


Foto's van de site

STAND VAN ZAKEN & UITGEVOERDE WERKEN

·      Funderingswerken + gedeelte riolering;

·      Metselwerk, beton en staal gelijkvloerse verdieping;

·      Afdek gelijkvloerse verdieping ;

 ·     Metselwerk dragende muren eerste verdieping (in uitvoering)


Foto's van de site

Foto's van de site

Foto's van de site

Foto's van de site

 

  

 

ADDR

 

Architectuurbureau

Didier De Reymaeker

 

GSM     0473 500 706

Email    info@addr.be

URL      www.addr.be

 

 

 

 

  


Didier De Reymaeker, architect

info@addr.be

Frankrijklei 34, 2000 Antwerpen

BE 0510 411 509

Ingeschreven bij de Orde van Architecten - provincie Antwerpen: Rucaplein 104, 2610 Antwerpen - tel 03 239 78 58 https://www.architect.be/nl/de-orde/raden/provinciale-raad-antwerpen/

https://www.architect.be/nl/vind-een-architect/de-reymaeker-didier/4462/

Verwijzing naar de gedragscode(s) waaraan de onderneming onderworpen is: Reglement van 16 december 1983 van beroepsplichten door de Nationale Raad van de Orde der architecten vastgesteld (B.S., 8 mei 1985).

Het reglement: https://www.architect.be/nl/juridisch/wetteksten-aanbevelingen/reglement-van-16-december-1983-van-beroepsplichten-door-de-nationale-raad-van-de-orde-der-architecten-vastgesteld/